Geschiedenis

Pintse basisscholen mee aan de basis van de turnclub

In 1971 organiseerde de gemeentelijke basisschool van De Pinte naschoolse activiteiten op zowel sociaal-cultureel als sportief vlak. Financiering ervan gebeurde met de opbrengsten van de jaarlijkse tombola. De heren Hilaire Callewaert en Boudewijn Van Caeneghem namen de verantwoordelijkheid op voor de sportieve activiteiten en gingen met Endre Gaal in zee die de rol van trainer opnam. Zo’n 30 sportievelingen (waar onze oud-voorzitter Philippe Eechaute er een van was) gingen op dit nieuwe initiatief in.

Aangezien er nog geen turnzaal was, vonden de trainingen plaats in de parochiezaal en de oude refter van de vrije basisschool. Het oudercomité kocht enkele turntoestellen en matjes aan.

Ontstaan van TK Budapest in zaal Budapest

In 1978 besloten de heren Hilaire Callewaert, Boudewijn Van Caeneghem, Endre Gaal en Fred De Stercke een heuse turnclub op te richten. De locatie van de turnlessen verhuisde naar zaal Budapest, de naam van de turnclub was vlug gevonden: TK Budapest. De club telde ongeveer 55 leden: 30 jongens en 25 meisjes. Initieel verliepen de trainingen op vrijwillige basis. TK Budapest koos voor de federatie BVLO (Bond Voor Lichamelijke Opvoeding). Leden gingen hierdoor lidgeld betalen en leverden een bijdrage voor hun verzekering.

Na enige tijd volgde het eerste turnfeest in zaal Budapest.

Een nieuwe locatie en een nieuwe naam: TK Olympia De Pinte wordt geboren !

Door een samenloop van omstandigheden kozen de voorzitter en de secretaris er in 1980 voor om een andere locatie te kiezen. De toenmalige burgemeester van De Pinte gaf toestemming voor het gebruik van de turnzaal van de gemeentelijke basisschool op woensdagnamiddag en zaterdagvoormiddag. Er was een bestuur, een zaal en trainers en de bestaande club kreeg een nieuwe naam: TK Olympia De Pinte.

De groei van de turnclub

Sinds 1980 geeft TK Olympia De Pinte aan jongens en meisjes vanaf 6 jaar de mogelijkheid om het artistieke turnen te ontdekken. Jongeren krijgen de kans om de bewegingsmogelijkheden van hun lichaam te verkennen.

Sinds 1998 biedt TK Olympia De Pinte ook kleuters (4 tot 6 jaar) de kans om zich op een creatieve en leuke manier lichamelijk te ontwikkelen. Ook sportieve acrobatie, tumbling en volwassenengym behoren tot het ruime pakket dat de club vandaag aanbiedt.

Het tweejaarlijks turnfeest is voor veel leden het hoogtepunt van een turnjaar.

Op 1 oktober 2008 gaat de turnclub online.

In april 2009 vindt de eerste T.K. Olympia-turnmarathon plaats.

Sindsdien is het traditie dat trainers jaarlijks afwisselend het concept bedenken voor de turnshow en opendeurdag.

TK Olympia behaalt kwaliteitslabel

In december 2011 behaalt TK Olympia het IKGym-kwaliteitslabel en in 2015 het Q4Gym-label (Quality in de Gymnastiek) van de gymnastiekfederatie Gymfed, wat aantoont dat de club op alle vlakken verder professionaliseert.

TK Olympia in Best Show Teams Finale

In mei 2019 wordt de acro-demo groep van TK Olympia voor het eerst in haar bestaat geselecteerd voor de Best Show Teams Finale, de ultieme bekroning voor jaren hard werken.